Ingezonden door Ferry Veijgen, voorzitter BBB
Bewoners aan de slag op hun schuurdaken.
Foto Henk Jan en Renate. Groen dak aanbouw Bockhorst
Martijn de Meulder Leidsch Dagblad d.d. 18 november 2019
Leiden “Een ’vrij unieke bewonersactie’ noemen ze het zelf. De bewoners van de Iepenrode, een straat in de Leidse Merenwijk, leggen zaterdag groene daken aan op 31 schuren in de straat. „we hopen een voorbeeld te zijn zodat andere mensen in Leiden hun daken ook gaan vergroenen.””
“De bewoners van de straat zijn vandaag bezig met de aanleg van zogenaamde ’groene daken’: het platte bitumen van hun schuurtjes wordt bekleed met een onderlaag, daarop steenwol en daarop weer een laag sedum. Als een grasrol worden de planten neergelegd.”
Woestijnplantje
„Sedum is een woestijnplantje, gehard en bestand tegen zowel hitte, droogte, koude en heel veel water”, vertelt Eelko Sieval, eigenaar van het Utrechtse bedrijf dat aanleg van de daken begeleidt. „De planten die we vandaag neerleggen stonden gisteren nog op het land. Zo’n dak gaat tientallen jaren mee” ’Make holland green again’ staat er op zijn baseballpet. „Dat is ons doel: we willen de komende jaren in heel nederland een miljoen vierkante meter dak bedekken.”
Dan is de in totaal 225 vierkante meter die vandaag in de Merenwijk wordt aangelegd in ieder geval weer een stapje vooruit. Alle 31 schuurdaken in de straat worden vandaag bedekt „Goed hè”, glundert Verkuylen. „De meeste huizen hier zijn sociale huurhuizen. Toen ik aanvankelijk de kosten zag wist ik dat veel mensen zouden afhaken als ik het zou voorstellen. Maar het bleek dat we zowel van de gemeente Leiden als van het WOZ fonds subsidie konden krijgen.”
Dat fonds is door de woningcorporaties opgericht om het leefklimaat in Leidse buurten te verbeteren. „Dankzij de subsidies betalen we uiteindelijk niets voor deze groene daken. De gemeente wil graag dat bewoners van Leiden groene daken aanleggen omdat deze regenwater opvangen bij hoosbuien en het riool minder wordt belast. Ze vangen ook CO₂ en stikstof af. Maar voor mij telt vooral dat het uitzicht vanuit onze ramen gewoon veel beter wordt.”
Ze is trots op het project, „Het is snel gegaan. In september hebben we collectief de subsidie aangevraagd en kijk: we zijn al bezig. We hopen dat dit project een voorbeeld kan zijn zodat andere mensen in Leiden hun daken ook gaan vergroenen. Het is de moeite.”