Handtekeningen referendum hoogbouw in Leiden

Auteur: Wim de Wolf

Begin november kregen we een brief van de gemeente met de aankondiging van een informatiebijeenkomst over de plannen met het gebouw Plesmanlaan100. Toevallig zag ik niet lang daarna in de krant een initiatief van ene Nick Smit uit Groenoord voor een referendum dat de gemeenteraad moet laten nadenken over toekomstige hoogbouw in Leiden die de sky-line gaat bepalen. Dat deed bij mij een bel rinkelen voor de Plesmanlaan100. Ik besloot, nadat ik met Smit gesproken had, hem te helpen om die 750 handtekeningen te verzamelen. Volgens mij was het tijd om de gemeenteraad ‘op het matje’ te roepen over de MEGALOMANE hoogbouw overal in Leiden.

Er staan nu, voor zover bekend, tenminste vijf grote bouwprojecten op stapel:
LEAD tegenover de moskee aan de Willem de Zwijgerlaan: torens van 115, 90 en 60 meter hoog, 560 woningen;
De Ananas, tegenover de Gamma aan de Lammenschansweg: deels 20 verdiepingen, 375 appartementen;
Plesmanlaan 100, de Aramcobunker: 70 m hoog, 500+ woningen;
Hoek Vijf Meilaan en Churchilllaan op de plaats van het oude ROC: toren van 70 m hoog, aantal woningen nog onbekend;
Paardenwei  naast Holiday Inn in de toekomst?

Hoogbouw

Een aantal van die gebouwen gaat zo groot worden dat ze de sky-line gaan bepalen/ontsieren. Ik ben NIET tegen woningbouw, maar wil ook niet dat de woningnood in Leiden wordt opgelost met karakterloze hoogbouw in de achtertuin van kleinschalige prettige woonbuurten die dan met de nodige problemen worden opgezadeld als parkeren, geen differentiatie van bewoners (oud /jong, alleen/gezin), verminderde privacy, lawaai, verpaupering na een aantal jaren etc.).

Voor de Plesmanlaan 100 had ik graag gezien dat het BESTAANDE GEBOUW werd omgebouwd tot woningen, dus NIET optoppen en geen gigantische toren van 70 meter erbij. Stukken die nu nog maar 3 verdiepingen hoog zijn, dreigen nu 6 verdiepingen hoog te worden. Vele ondertekenaars waren dat met me eens.

Handtekeningen

Dus ben ik handtekeningen gaan ophalen voor de referendumaanvraag. De deadline was 1 februari maar die is inmiddels verlengd naar 1 maart. Nick Smit was blij dat ik hem wilde helpen en hij begreep dat de Bockhorst een vergelijkbaar probleem tegemoet zag. Ik heb een actiebord aan een straatpaal op de hoek van het Luchtmansplein en de Hugo van Woerdenstraat vastgemaakt en ben de bewoners langsgegaan. Overal goed duidelijk gemaakt dat ze voor het REFERENDUM tekenden om de gemeenteraad ‘op het matje te roepen’. Velen tekenden zonder dat ik veel behoefde uit te leggen.

Het ophalen van handtekeningen was al begonnen vóór de tweede brief van de gemeente die de informatieavond op 5 februari aankondigde. Daar heb ik toen de buurtgenoten via het actiebord van op de hoogte gebracht, want al gauw bleek dat lang niet alle wijkbewoners die uitnodiging hadden gekregen. Dit alles bracht een enorme opkomst teweeg op de infoavond. Het één versterkte toevallig het ander. Veel bewoners waren het met me eens : het bestaande gebouw zo laten en ombouwen tot woonunits, dus NIET opbouwen en zeker geen toren van over de 70 meter erbij (kunnen ze zien of je boterhamworst of hagelslag op je brood hebt).

Voor mijn handtekeningenactie heb ik ook intekenbladen neergelegd bij Schouwenhove met verklarende foto’s in kleur. In totaal hebben 104 mensen getekend, waarvan ongeveer 20 uit Schouwenhove. Op 5 februari heeft Nick Smit de handtekeningen opgehaald, hij was er heel blij mee. Hij vertelde me dat hij er in totaal ongeveer 500 had, dus met die van de Bockhorst erbij. Hij gaat door in zijn wijk en gaat zeker die 750 handtekeningen halen.

Door een toevallige ontmoeting kreeg ik van een buurtbewoner een brief in handen waarin hij een groot aantal vragen stelt aan de ondertekenaar van de brief van de gemeente, K. Holland. Deze brief somde alle denkbare problemen/moeilijkheden mooi geordend en puntsgewijs op. Ik heb die brief dan ook gekopieerd en op de informatieavond onder de aanwezigen verspreid met het verzoek hem goed te lezen.

Nu maar alle ontwikkelingen omtrent Plesmanlaan 100 in de gaten houden, zou ik zeggen. En in het Leidsch Dagblad volgen of er ontwikkelingen rond het referendum  zijn. Hopelijk hebben we daarmee paden geëffend voor andere wijken in Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *