‘Onderhoud’ groen rond de Bockhorst
Auteur: Sietse de Boer, wijkbewoner
Huidige situatie
Zoals velen met mij zie ik dat het met het onderhoud van het groen rond de Bockhorst en verder in de Mors slecht is gesteld. Geruime tijd ben ik al bezig om de gemeente te bewegen iets te doen aan het onderhoud van het vele wild groeiende ‘onkruid’ rond het gedeelte van het voormalig OBSP-gebied alsmede aan het gewone groen onderhoud. Echter er wordt steeds geschermd dat dit bezuinigingen zijn op groenonderhoud die jaren geleden zijn afgesproken en ook dat er meer diversiteit moet komen.
Het enige dat tot op heden is bereikt is, dat er nieuwe beplanting is gekomen langs het water aan de achterkant van de tuinen van het Jan Paetsplein, echter van het driewekelijks onderhoud door een groenbedrijf komt tot op heden weinig terecht zodat het geheel er niet uitziet en het opnieuw beplanten van de hoek Haagsche Schouwweg met lage vlinderstruiken, maar dit viel allemaal nog binnen het OBSP-project.
Het talud aan zowel de kant van de Dr. Lelylaan als aan de fietspadkant tot aan de Haagsche Schouwweg was de afgelopen 2 jaar niet gemaaid met als gevolg dat er overal distels (wortelonkruid) stonden die hun zaden verspreidden zodat de distels nu zelfs in de tuinen groeien.
Tevens wordt de geplante Hedera op het talud verdrongen door deze wildgroei. Na veel aandringen is de wildgroei door de gemeente gemaaid. Maar zoals er nu gemaaid is, verdient zeker niet een schoonheidsprijs. (zie foto I)
Hele stukken zijn overgeslagen omdat de gemeente zoveel mogelijk het groen als natuurlijke begroeiing wil zien. Ik ben niet tegen een diversiteit aan groen, maar dan moet het er wel goed uitzien en niet zoals nu gemaaid is: stukken zo maar wel en niet maaien omdat er wat bloeit zoals ook langs de Van Ravelingenstraat is te zien. (zie foto II)
Veiligheid
Tevens komt er een stuk veiligheid aan de orde. Doordat men het groen lekker laat groeien, ontstaan er ook plekken waar teken gedijen. Maar waar de gemeente ook aan voorbijgaat is, dat er ook dumpplekken worden gecreëerd onder het motto ‘men ziet het toch niet’. De begroeiing langs de slootkanten staat zo hoog dat als er kinderen in het water vallen, dit niet opgemerkt gaat worden met alle gevolgen van dien.
Gemeentelijk onderhoudsbeleid?
Maar hoe ziet het gemeentelijk onderhoud er nu uit? De gemeente heeft als opdrachtgever een eigen groenbedrijf dat zeker in de wijk strikt de hand houdt aan wat wordt opgedragen en niets meer, zelfs liefst iets minder. Daarnaast zijn er diverse onderhoudsbedrijven zoals de DZB groen; in het verleden de Wit groenbedrijven (nu overgenomen door een ander bedrijf); het grote berm maaien, drie maal per jaar, het wateronderhoud door het Leids Loonbedrijf, afwisselend in opdracht van de Gemeente of het Hoogheemraadschap; het maaien van het gras, bijna wekelijks gedurende het groeiseizoen waarbij de kanten van het gras maar ongeveer 4 á 5 maal gedaan worden gedurende het seizoen. Dit is dan ook de reden dat de gazonkanten er onverzorgd uitzien.
Gelukkig is wel overeengekomen dat er een groenstrook van een meter wordt gemaaid langs de voetpaden!
Ook rondom bomen staat het gras erg hoog, zelfs soms met een vrij brede strook van wel anderhalve meter in doorsnede.
De gemeente zegt hierover dat men de bast van de bomen niet mag beschadigen met een bosmaaier of grasmaaier. Misschien zouden boombeschermingskappen een oplossing zijn ter voorkoming van beschadigingen door de grasmaaier en bosmaaier of zorgvuldiger maaien.
Hoe verder?
Ik denk dan ook dat er eindelijk eens een gesprek moet komen met de wethouder Ashley North die verantwoordelijk is voor de openbare ruimte: immers ook de omgeving van de Bockhorst is ons woon- en leefgebied. Eind 2019 is zo’n gesprek al eens geopperd door Ferry Veijgen maar volgens mij heeft dit gesprek nooit plaatsgevonden. Mogelijk dat een videogesprek in deze tijd een optie zou kunnen zijn.
Helemaal mee eens. Met name die distels leveren overlast doordat de zaden in onze tuinen waaien. Al met al ziet het er niet uit en die hedera die in het hek moest groeien daar komt in het laatste stuk van de wijk niets van terecht. Heel erg slecht beleid van deze gemeente. En het duurt al jaren nu.
Ha Marjolein,
Hopen dat dit artikel Sietse helpt!
Hartelijks,
Loes
Hier wordt mijn naam ijdel gebruikt en mij zaken toegedicht die ik niet heb gezegd, laat staan toegezegd. Ik zal het zeer op prijs stellen als je je bij de feiten houdt, Sietse.
Ik heb een presentatie gehouden over de toegankelijkheid van de wijk voor rolstoelen en scootmobielen. Daar had je commentaar op. Door de Corona-uitbraak zijn er geen nieuwe beelden gemaakt en heb ik ook nog geen contact gelegd met de wethouder.
Ik ben wel blij met die wildbermen. Goed voor de insecten (die we hard nodig hebben) en ik geniet als de wilde planten in bloei staan.
Ja, u zult er wel geen hinder van ondervinden. Velen dus wel. En er komt niets terecht van die hedera, die in de hekken moest groeien. En komt u eens een kijkje nemen achter de tuinen van het Jan Paetsplein.
Beste Henk Jan en Marjolein,
Persoonlijk denk ik dat jullie over verschillende zaken praten. Marjolein over achterstallig onderhoud achter Paetsplein, en Henk Jan over maaibeleid en biodiversiteit verderop in de Bockhorst.
Wordt vervolgd.